Vitamíny A a C

21.05.2017 18:47

Poznatky o vitamínoch sú pomerne nedávne. Boli objavené začiatkom 20. storočia. Sú to vlastne organické látky, ktoré naše telo potrebuje vo veľmi malých množstvách, ktoré si však samo nevie vyrobiť. Označujú sa veľkými písmenami. Dodnes sa objavujú nové látky, ktoré plnia v organizme nenahraditeľné funkcie.

Vitamín A ( retinol ) :    

je potrebný k  

- tvorbe zrakových pigmentov v sietnici . Jeho nedostatok znemožňuje nočné videnie ( nočná slepota ).

- tvorbe a vyživovanie buniek  pokrývajúcich pokožku, oči, ústa a vnútorné orgány. Jeho nedostatok spôsobí, že pokožka a najmä spojivka pokrývajúca oko sa vysuší a zoslabne. Aj dnes deti tretieho sveta v dôsledku nedostatku A vitamínu trpia slepotou.

- má silný antioxidačný účinok, ktorý sa podieľa ako prevencia proti rakovine. Účinok pôsobí formou provitamínu ( karoténu ). Zistilo sa, že fajčiari, ktorí jedia veľa zeleniny  a najmä mrkvy, sú menej postihnutí rakovinou.

- nadbytok vitamínu prijímaného zo živočíšnych zdrojov je nebezpečný, pretože vo veľkých množstvách je pre človeka  jedovatý. Príznaky predávkovania sú : nervozita, bolesti kosti,ich odvápnenie, bolesti hlavy a závraty.

Ak ho prijímame z rastlinných zdrojov nepredstavuje žiadne riziko predáv -kovania.

Vitamín A je rozpustný v tukoch a zaháňa telesnú aj duševnú únavu a dodáva elán.  Je potrebný pre normálny rast tela , kosti a zubov. Chráni sliznice pred infekciami.

Vitamín A  sa ukladá v pečeni, kde je jeho zásoba a vďaka tomu môžeme aj týždne alebo mesiace prežiť bez toho, aby sme sa slnili.

 

Zdroj : červenkasté plody, mango, marhule, papaja, špenát, mrkva, kapusta, maslo, vaječný žĺtok, pečeň, petržlen,paradajky, paprika, tuniak, treska, teľacie mäso a pečeň, lucerna, kravské  mlieko.

 

Podľa zistení WHO sa v určitých oblastiach sveta prijíma najmenej práve  A vitamín.

 

Vitamín C ( kyselina askorbová ) :                         

 

je to vitamín  ,, par excellence ´´ . Nikto, kto sa živí rastlinnou stravou, nemôže trpieť nedostatkom C vitamínu. Tento vitamín je veľmi citlivý na teplo a svetlo a preto varenie a konzervovanie ho ničí. Jedzme preto veľa čerstvej a surovej zeleniny a ovocia. V prípade infekčného ochorenia, zranenia alebo chirurgického zákroku denná dávka C vitamínu prudko stúpa a odporúča sa zvýšiť jeho príjem. V minulých storočiach bol skorbut ( spôsobuje slabosť, náchylnosť k infekciám,anémiu, krvácanie ďasien a pokožky, oneskorený rast detí ) veľmi častým ochorením, spôsobeným nedostatkom vitamínu C.

Je potrebný k :

- aktivuje činnosť všetkých buniek,  je mocný antioxidant a brzdí procesy bunkového starnutia ( aj vzniku rakoviny ), sú to vlastne procesy okysličovania. Ďalej podporuje vstrebávanie železa v čreve, prispieva k tvorbe ochranných látok proti infekciám, neutralizuje v krvi jedovaté látky, podporuje hojenie rán, odbúrava stres, stimuluje tvorbu bielych krviniek.

Vitamín C je rozpustný vo vode a v tele sa neukladá, preto ho musíme denne dopĺňať.

Mäso, ryby a vajcia sú veľmi chudobné na obsah vitamínu alebo  vitamín celkom postrádajú. Mlieko vitamín obsahuje len v nepatrnom množstve.

Zdroj : šípky, kivi, lucerna, paprika, kel, pomaranče, jahody, citróny, čerešne, redkvička, paradajky, ananás, cibuľa, špenát