Tekvica

18.08.2013 20:06

Tekvica veľkoplodá

Tekvica nie je len dužina : listy ako afrodiziakum, semienka proti depresii.

Tekvica sa odpradávna využívala nielen ako pokrm, ale aj na rôzne iné účely. Viete, že jej listy pôsobia ako afrodiziakum ? Jej jadierka majú diuretické účinky. 

Tekvica  - vzácny dar prírody

Dužina je bohatá na vodu, vitamín C a beta-karotén, ktorý má schopnosť premeniť sa v organizme na vitamín A. Beta - karotén je tiež antooxidant brániaci poškodeniu buniek voľnými radikálmi. Takto poškodené bunky môžu byť jednou z príčin vzniku rakoviny. Ďalším významným antioxidantom obsiahnutým v tekviciach je vitamín E. Zo skupiny vitamínov B obsahuje kyselinu pantoténovú a kyselinu nikotínovú, ktoré pozitívne pôsobia na cievy a srdce, pomáha znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu.

Šetrné preháňadlo

Má i vysoký obsah minerálov ako je meď, železo, horčík a draslík. Draslík vyplavuje z tela prebytočné soli, čím pomáha zlepšovať reumatizmus a dnu. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a chráni sliznicu žalúdka. Tekvica pôsobí ako jemné preháňadlo, šetrné voči črevám. Napomáha regenerácii pečene, preto by ju do jedálnička mali zaradiť ľudia trpiaci ochoreniami tohto orgánu.

Zdravé jadierka

Jadierka z tekvice sa obyčajne vyhadzujú, čo je nesmierna škoda. Dodávajú telu nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre tvorbu vitamínu D, ale aj hormónov a buniek. Obsah selénu pomáha pri ochoreniach močových ciest. Semená sú výborným zdrojom železa a fosforu. Sú odporúčané pri problémoch so zväčšenou prostatou, pomáhajú pri žalúdočných problémoch a aj pri srdcových ochoreniach. Vhodné sú pre diabetikov a ľudí s vysokým cholesterolom. Konzumácia surových semienok pôsobí proti depresiám. V ľudovom liečiteľstve sa jadierka využívajú i proti črevným parazitom.

Listy tekvice sa dajú použiť ako obklad na vyvrtnutý členok alebo koleno.

Skvelý tekvicový olej

Zo semienok sa lisuje tekvicový olej. Jeho farba je tmavozelená a má krásnu orechovú vôňu. Vďaka tomu, že sa lisuje za studena, uchovávajú sa v ňom všetky hodnotné látky. Jeho konzumácia povzbudzuje krvný obeh a napomáha znižovaniu cholesterolu v krvi. Pri aplikácii na pokožku pomáha pri liečbe ekzémov, hydratuje pleť a dodáva jej pružnosť. Tento olej je pre upokojujúce účinky vhodný aj na masáže, na pokožke nezanecháva pocit mastnoty. Ideálny je aj na ošetrenie lámavých nechtov, spevňuje ich, podporuje ich rast a pružnosť. Vlasový zábal z oleja výrazne regeneruje poškodené vlasy a bráni ich vypadávaniu.

Tekvica má rôzne odrody, ktoré sa líšia tvarom, chuťou a farbou. Ľudia bojujúci s nadváhou by mali siahnuť práve po tejto zelenine, má totiž veľmi nízku nutričnú hodnotu a  preto je vhodná pri redukcii váhy.