Akou stravou si zabezpečíme dostatok železa ?
Pri chudokrvnosti je vhodné prijímať stravu bohatú na :
- vitamíny : najmä vitamín C, ktorý dokázateľne podporuje vstrebávanie železa
- mäso : hovädzie, jahňacie,kuracie a pečeň
- dary mora : ustrice, mušle
- vajcia
- strukoviny : najmä hrach, šošovica, sója a fazuľa
- zelenina a ovocie : najmä sušené ovocie ( marhule, slivky, hrozienka ), červenú repu, papriku, paradajky, cibuľu, pór, špenát, kapustu, brokolicu, jahody, jablká, broskyne, čerešne, hrušky, ostružiny, pomaranče, kivi, čierne ríbezle
- orechy
- tekvicu a sezam
- hnedé morské riasy
-pivovarské kvasnice
- pšeničné otruby, pšeno, pohánku, ovsené vločky
- kokos, mak
-niektoré bylinky a koreniny : hlavne echinacea, šípky, žihľava, púpava, pažitka, petržlenová vňať, kari korenie, horec