Zemiak - ako ho nepoznáme

25.06.2014 20:10

U nás sú zemiaky jednou z najobľúbenejších surovín. Májú pestré využitie. Až teraz prichádzajú vedci so zaujímavým zistením, ktoré už naše staré mamy odporúčali po mnohé desaťročia.

Kedy a v akej forme nás teda zemiaky postavia na nohy ?

Vedci zistili, že zemiak obsahuje unikátnu antibakteriálnu molekulu. Kedy vznikol nápad na takýto výskum ? Odpoveď vás zrejme neprekvapí. Jednej vedkyni ho vnukla priateľova stará mama, ktorá jej odporučila surový postrúhaný zemiak ako prírodný liek na žalúdočné vredy. A to viedlo k zaujímavej štúdii.

Priaznivé účinky uvedenej antibakteriálnej molekuly vedú k liečbe  pri baktérii, ktorá žije v žalúdku a spôsobuje žalúdočné vredy a pálenie záhy. Na rozdiel od antibiotík si táto žalúdočná baktéria nedokáže vypestovať odolnosť voči zemiakovej šťave. Pitie tejto šťavy nemá žiadne vedľajšie účinky a môžeme ju piť aj preventívne.

Keďže v našich podmienkach sa vždy zemiakom darilo, mali od nepamäti zastúpenie aj v ľudovom liečiteľstve. Šťava sa pila nielen pri žalúdočných vredoch, ale tiež bolestiach hlavy, vysokom tlaku a problémoch s vyprázdňovaním ( pri zápche ). Surový postrúhaný zemiak zmiešaný s olejom slúžil aj na vonkajšie použitie – ako balzam na pokožku vystavenú tepelným extrémom : pri jej spálení, ale aj pri omrzlinách.

Ľudia by to mali užívať ako súčasť zdravého životného štýlu.