Zázrak menom jablko

19.07.2013 20:31

Thumbnail for version as of 22:40, 24 January 2012

Anglické príslovie hovorí : ,,  Jedno jablko denne  -  a doktor bude bez práce. "

Vedci objavili dobrý dôvod, prečo je doporučenie konzumovať jedno jablko denne pravdivé. Nielenže znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu, ale posilňuje imunitný systém, srdce a podporuje trávenie. Zaujímavé je, že zlepšuje funkciu pľúc a chráni ich pred poškodením cigaretovým dymom-

Pri štúdii, ktorej sa zúčastnilo 2 500 mužov vo veku 45 až 59 rokov sa zistilo, že tí muži, ktorí týždenne konzumovali päť či viac jabĺk, mali lepšiu funkciu pľúc ako tí, ktorí jablko nejedli. Tým sa potvrdilo, že jablko patrí medzi najzdravšie ovocie.

Môže za to antioxidant

Podľa vedúcej štúdie, Dr. Butlandovej z St. George´s Hospital Medical School v Londýne by mohlo v pozadí stáť to, že jablká obsahujú antioxidant flavonoid quercetin. Ten pomáha chrániť pľúca pred poškodením buniek cigaretovým dymom. Tento antioxidant sa nachádza aj v cibuli, v čaji, či červenom hroznovom víne.

Ďalšie liečivé účinky jablka

Jablko má množstvo liečivých účinkov na ľudský organizmus, preto sa odporúča, konzumovať ho každý deň.

Ak konzumujeme jablko spolu s čiernou ríbezľou, získame výrazne protisklerotické pôsobenie na organizmus.

Jablko podľa možnosti konzumujeme aj so šupkou. Tam sa nachádza najviac pektínov, ktoré pôsobia ako metla a dokonale prečisťujú čreva.

Doporučuje sa pri chorobách srdca, obličiek, vysokom tlaku a pri obezite zaradiť jeden deň v týždni ako jablčný deň.

Vtedy nejeme nič iné, len jablka a to 300 - 400 g 4 - 5 krát denne. Táto prostá diéta dokonale odľahčí organizmus, dodá potrebné minerály a vitamíny.

Rôzne odreninky a trhlinky na perách a prsných bradavkách sa dajú veľmi dobre liečiť masťou z mletých jabĺk a čajového masla.

Mimoriadnym prostriedkom je jablčna srvátka: jablčný mušt zmiešame s vodou a mliekom v pomere 1:1:1 a zahrejeme za stáleho miešania na 90°C.

Potom ju prefiltrujeme cez plátno. Tekutinu pijeme vlažnú, asi 1/4 litra denne a  môžeme ju prisladiť aj medom. Táto srvátka zlepšuje chuť k jedlu, podporuje trávenie, upravuje stolicu, čistí  kalný moč, zlepšuje krvný obraz, uvoľňuje hlieny, zlepšuje výživu nervovej sústavy. Je zvlášť vhodná pri ťažkých stavoch.

Okrem toho, že chráni pľúca, má i ďalšie liečivé účinky :

  • Posilňuje imunitný systém
  • Podporuje trávenie
  • Čistí črevá
  • Znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi
  • Podporuje odolnosť proti chorobám
  • Posilňuje ďasna

Jablko je doslova liekom na zdravie ľudského organizmu. Obsahuje hlavne vitamín C a stopové prvky. Naordinujte si liečbu jablkom !