Baza čierna

18.06.2017 17:45

 

 

Už Kelti sa klaňali pred kríkmi bazy čiernej, ktorej pripisovali kúzelné aj liečive schopnosti. Nie je veľa liečivých rastlín, ktoré sú liečivé celé – od koreňa, cez listy až po plod. Baza je ker niekedy až stromovitého vzrastu.

Je známe, že baza vyhľadáva blízkosť ľudí, doslova sa ľuďom vnucuje. Francúzi hovoria, že v každom kvete sedí víla, ktorá sa tam ukryla pred zlým svetom. Vetvička bazy nás vraj ochráni pred čarodejnicami, zlými duchmi či bleskom.

Zber :

kvet – zbierame na jar celé kvetenstvo a sušíme v tenkej vrstve tak, aby kvet nezhnedol. Obsahuje kyselinu jablčnú, octovú rutín (posilňuje cievy),

a vitamín C.

plod – sušíme na slnku a dosúšame umelým teplom tak, aby sa dali dobre strhnúť od stopky. Kvalitne usušené plody majú čiernofialovú farbu a kyslasto sladkú chuť. V čerstvom stave sú plody mierne jedovaté a mali by sa používať len po tepelnej úprave. Pripravujeme ich na prípravu marmelády, džemov, lekváru, kompótov, sirupov alebo vína. Obsahuje vitamíny C, A, B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovú.

listy – obsahujú značné množstvo vápnika.

Použitie :

Čaj z kvetov sa používa pri nachladnutí, účinky plodov sú oveľa výnimočnejšie. Pomáhajú pri migréne, zápale trojklaného nervu, bolestiach chrbta, kĺbov, dokáže vyliečiť ischias. Baza zlepšuje látkovú výmene, lieči choroby z prechladnutia, respiračné ochorenia ako sú chrípka, angína, bronchitída, kašeľ, nádcha a zápal dutín. Stimuluje potenie, čím znižuje teplotu, zlepšuje vykašliavanie, uľahčuje dýchanie. Na tieto účely používame čaj, buď samostatný, alebo v kombinácii s lipovým kvetom, podbeľom, divozelom, hluchavkou, žihľavou, skorocelom a pod.

Kvet má čistiace účinky na naše telo. Zbavuje nás toxínov predovšetkým  kyseliny močovej. Lieči a aj preventívne pôsobí pri reume a dne. Pomáha pri nedostatočnej činnosti obličiek, pri problémoch s močovými cestami, pôsobí močopudne a čistí od usadenín. Aj pri zadržiavaní tekutín v tele a opuchoch je vhodné piť čaj alebo sirup z bazy. Vhodný je aj pri problémoch s krvným tlakom a cievnymi problémami.

Chladený nesladený čaj je liekom pri zažívacích problémoch a má mierny laxatívne účinky, naopak sušené plody pôsobia proti hnačke.

Listy používame hlavne zvonku vo forme zábalov, napr. pri reume a údajne dokáže ,, vytiahnuť vodu z kolena ´´.

 

Bazový recept proti rakovine :

- plody bazy umyť a osušiť

- popučené ich vrstvíme s hnedým cukrom alebo medom v sklenenej nádobe

- nádobu prekryjeme látkou, upevníme gumičkou a dáme na teplé miesto a necháme aby prebehol proces fermentacie

- každý deň premiešame a dávame pozor, aby tam nevznikla plieseň

- asi po 2 týždňoch obsah zcedíme do sklenených fliaš a uložíme do chladničky, kde vydrží 3-6 mesiacov

- užívame 1 čajovú lyžičku prípravku každý deň 10 minút pred raňajkami

- doba užívania nie je obmedzená  a môžeme ho užívať preventívne

 

Odvar z bazy čiernej

Účinný pri horúčkach a kataroch. Ak ho skombinujete s rovnakým množstvom mäty a rebríčka, vznikne čaj podporujúci imunitný systém v počiatočných štádiách chrípky. Používa sa tiež na ošetrenie mastnej pleti. 2 hrste usušených kvetov a plodov prelejte 1 litrom vriacej vody a v prikrytej nádobe nechajte postáť asi 30 minút. Po scedení si ním môžete umývať pleť s týždennými prestávkami až 2 mesiace.

Očný kúpeľ

Pomáha pri ubolených a zapálených očiach; použite studený a precedený odvar z usušených kvetov.